woning met praktijkruimte Zwevegem

project:

woning met praktijkruimte

bouwplaats:

Zwevegem

datum:

2017

status:

aanbesteding

Gelegen bovenaan een helling op een noord-georiënteerd perceel, bestaat de uitdaging er in om in dit ontwerp een optimale oriëntatie met een maximaal zicht te verzoenen. Door het gebouw een knik te geven die omgekeerd is aan de vorm van het perceel, worden deze beide aspecten in één beweging opgelost. Ook de volumetrie is afgestemd op de oriëntatie: het gebouw wordt laag gehouden aan de zuidkant. Hierdoor zal er op elke dag van het jaar op elk moment van de dag zonlicht in de woning vallen; de op het eerste zicht slechte oriëntatie van het perceel wordt omgebogen naar een voordelige situatie. Door de knik in het gebouw en door een tuinmuur te plaatsen aan de voorzijde ontstaan drie tuinzones met telkens een duidelijk uitgesproken en verschillend karakter: de representatieve voortuin, de door het gebouw omarmde, gecultiveerde binnentuin en de niet-aangelegde, sterk afhellende weide aan de achterzijde.