verbouwing en restauratie burgerhuis Brugge

project:

herbestemming van een laatgotisch burgerhuis tot kangoeroewoning

bouwplaats:

Sint-Amandsstraat, Brugge

datum:

2016

status:

opgeleverd

fotograaf:

jAu fotografie

awards:

Brugse Monumentprijs – Publieksprijs

De beschermde, laatgotische burgerwoning in de Sint-Amandsstraat te Brugge, op een steenworp van de grote markt, is sedert verschillende generaties de thuis van dezelfde familie.

 

In 2016 werd net architectuur aangesproken door de dochter van de eigenaar, die toen met haar man en dochtertje in de rand van Brugge woonde. Het was hun droom om de prachtige historische woning te restaureren en een nieuwe bestemming te geven als kangoeroewoning. Door de enorme dakverdieping nieuw leven in te blazen, ontstaat er genoeg ruimte voor de drie generaties om onder hetzelfde dak te wonen als één gezin.

 

Van bij de eerste pennentrek tracht net te komen tot een ontwerp waarbij de nieuwe woonvertrekken en de bestaande historische elementen als twee puzzelstukjes in elkaar vallen. De restauratie van de dakverdiepingen is een oefening in precisie en technische vaardigheid. Het volledige ontwerp, van de planindeling tot en met het vaste binnenmeubilair past zich in binnen de ritmering en grillen van de bestaande dakconstructie zonder dat dit gedwongen aanvoelt. Het constant herdenken en in vraag stellen van elk toegevoegd element en een zekere terughoudendheid en zuinigheid in de vormentaal en het materiaalgebruik waren hierbij cruciaal.

 

De woonwensen van de bouwheer worden omgezet in een open en ademend plan waarin de beleving van de dakconstructie een hoofdrol kan spelen. De gemeenschappelijke leefruimte wordt volledig opengewerkt, waardoor de machtige dubbelhoge dakconstructie zichtbaar wordt. Via de mezzanine bereikt men de master bedroom van waaruit men de volledige lengte van het dak kan zien.

De bestaande dakconstructie wordt geïsoleerd en van een nieuwe binnenafwerking voorzien maar blijft voor het grootste deel zichtbaar en bepalend voor de architectuur als structurerend element. Nieuwe daklichtopeningen brengen licht in de verschillende ruimtes en kaderen zichten op de historische Brugse binnenstad. De daklichten lijken wel gemaakt op maat van de halletoren, die als een reusachtige staande klok deel wordt van het interieur.

 

Het project werd geselecteerd voor de monumentenprijs Brugge 2018 en ging aan de haal met de publieksprijs.