woonontwikkeling Okegem, Ninove

project:

bouwen van 49 woningen

bouwplaats:

Okegem, Ninove

datum:

2019

omgevingsaanleg:

D+A Consult

status:

voorontwerp

Door een slimme schakeling en inplanting kunnen verouderde woningen plaats maken voor dubbel zo veel nieuwbouwwoningen mét een verdubbeling van de open ruimte. De nadruk van de aanleg ligt op het verhogen van de biodiversiteit. Het bewijs dat denser wonen gepaard kan gaan met openheid.

 

Door de geschrankte schikking van de gebouwen op het centrale plein ontstaan verschillende groene kamers. Elke groenzone krijgt een eigen karakteristieke invulling. Er ontstaat dus een zeer gevarieerd straatbeeld en een gevarieerd parkgebruik.

 

De bestaande overgedimensioneerde wegenis zal worden ingezet zodat er zo weinig mogelijk bijkomende verharding nodig is.

 

Doordat het projectgebied permeabel en doorwaadbaar wordt in elke richting en door een lineaire doorsteek voor de zwakke weggebruiker te voorzien die in de lengte doorheen het projectgebied loopt en zeer aanwezig is, dringt de wijk zich niet meer op als een grote rotonde. Het ontdubbelde pad dat tussen de bebouwing komt, wordt geflankeerd door diverse zit- en ligelementen.