woonontwikkeling Lier

project:

bouwen van 24 sociale woningen

bouwplaats:

Schorpioenstraat, Lier

wedstrijd:

laureaat

datum:

2011

studieteam:

D+A Consult, ir. Chris Ebinger

status:

opgeleverd

fotograaf:

AV Photography

Het project omvat het bouwen van 24 sociale koopwoningen te Bogerse Velden, een zone in het noordelijke deel van de stad Lier.

Het ontwerp vertrekt van een typologische studie die twee ambities – compactheid enerzijds en groene open ruimte anderzijds – tracht te verzoenen. Er worden telkens drie woningen geclusterd in een compact volume, wat de voordelen van een rijwoning met de ruimtelijke beleving van een vrijstaande woning combineert. Drie rijwoningen worden geclusterd in één villa met rondom tuinen. Het beeld van een gesloten bebouwing maakt plaats voor een opener geheel met een groen karakter, zonder in te boeten aan densiteit. De villa’s worden op hun beurt georganiseerd rond een publieke tuin. Het autoverkeer moet halt houden aan de rand van het bouwblok, terwijl wandel- en fietsverkeer de site maximaal doorkruist. Deze tweeledige aanpak creëert een aangename en kindvriendelijke omgeving, met een aantrekkelijk netwerk van paadjes. Er ontstaat een doorwaadbare tuinwijk met een open en uitnodigend karakter en een aaneenschakeling van publieke en private groene ruimtes. Een genereus gebaar naar de omliggende wijk.