noodwoningen Beveren

project:

8 noodwoningen en collectieve ruimtes

bouwplaats:

Beveren

datum:

2021

status:

opgeleverd

In opdracht van de gemeente Beveren maakten we een ontwerp voor een nieuw modulair complex van noodwoningen en doorgangswoningen te Beveren. De bestaande woningen, die reeds gebruikt werden als noodwoning voor gezinnen die tijdelijk een woning nodig hebben, waren vervallen en onvoldoende flexibel voor de diversiteit aan personen en gezinnen.
De nieuwe woningen zijn bedoeld om alleenstaanden en gezinnen voor korte tijd te huisvesten. Het kan gaan om personen die zich omwille van diverse redenen tijdelijk in een kwetsbare situatie bevinden, dakloos zijn omwille van een ramp, etc. Een maatschappelijk zeer urgent en uitdagend project waar we met veel toewijding mee onze schouders onder zetten.

 

In nauwe samenwerking met het OCMW, de dienst preventie en andere diensten die heel wat ervaring hebben met hun publiek kwamen we tot een duurzaam en betaalbaar project. De nieuwbouw werd op een slimme manier aangepast én aanpasbaar uitgedacht voor de diversiteit aan gebruikers die er hun intrek zullen nemen.

Op het gelijkvloers bevindt zich de centrale inkom (aan de straatzijde) die toegang geeft tot twee gelijkvloerse studio’s, gemeenschappelijke circulatie (lift en trap), badkamer, vergaderlokaal en een collectieve ruimte grenzend aan de collectieve tuin. Op verdieping 1 worden 3 studio’s voorzien die onderling gekoppeld kunnen worden, zodat tegemoet kan gekomen worden aan het wisselende en flexibele programma van de comfortwoningen (zowel voor een alleenstaande als voor een groot gezin). Op verdieping 2 worden eveneens 3 koppelbare studio’s voorzien, waarbij 2 van de 3 studio’s van een extra slaapmezzanine (bereikbaar via interne trap) voorzien zijn. Zo kunnen de units met minimale ingrepen aangepast en gekoppeld worden naargelang de nood op elk moment. Door het voorzien van uitklapbare bedden kunnen de doorzon-leefruimtes eenvoudigweg omgebouwd worden tot een slaapvertrek voor het aangrenzende appartement.
De woonunits op de verdiepingen kunnen dus gekoppeld worden tot grotere woonunits om zowel opvang van alleenstaanden als opvang van grote gezinnen mogelijk te maken.

 

Het koppelen van woningen, het uit- of inklappen van bedden, het ter beschikking stellen van kastruimte in functie van de nood van de bewoner, … alles gebeurt met één en dezelfde loper die enkel de gebouwbeheerder in bezit heeft. Ook de technische nissen en technische ruimtes worden afgesloten met deze loper. Zo kunnen de technische installaties, die allen collectief zijn opgevat, vlot en veilig onderhouden worden door de gebouwbeheerder zonder de woningen te betreden. De toegang tot de woningen gebeurt dan weer met een badgesysteem dat door de gebouwbeheerder wordt aangestuurd. Een doordachte aanpak die een gebruiksvriendelijk en beheersbaar gebruik van de woningen en het gebouw toelaat voor zowel de bewoners als voor de gebouwbeheerders.

 

In de pers: