sportlokalen Brugge

project:

bouwen van sportinfrastructuur

bouwplaats:

Gulden Kamer, Brugge

datum:

2017

status:

aanbesteding

De Brugsche Rugbyclub krijgt met de nieuwe lokalen eindelijk een eigen vaste uitvalsbasis met faciliteiten op maat, een aangename ontmoetingsplaats en een sterke uitstraling. Het ontwerp is meer dan een louter utilitaire voorziening. De budgettaire beperking zorgt ervoor dat er bijzonder doordacht omgegaan dient te worden met de beschikbare middelen. Door slimme ingrepen is het resultaat zeer betekenisvol en duurzaam en staat tegelijk de beleving centraal.

Door de grond van de uitgravingen tegen het gebouw aan te leggen, worden de trappen en een rolstoeltoegankelijke helling geïntegreerd. De kosten voor lift, traphal en grondafvoer worden uitgespaard, terwijl er een tribune ontstaat. De tribune wordt groen opgevat, waardoor het gebouw deel gaat uitmaken van de sportvelden. Een betekenisvol gezicht ontstaat voor de Brugsche Rugbyclub.

Onder de groene helling wordt bergruimte en onverwarmde binnencirculatie voorzien. Deze zorgen voor een extra buffer die de warmteverliezen beperkt. De planopbouw van het verwarmde deel van het gebouw is concentrisch opgevat, met de ruimtes die meest verwarmd dienen te worden zo centraal mogelijk (kleedkamers, douches). Het verwarmde volume is zeer compact opgevat.

Het plan is zeer logisch opgevat rond één organiserende as, waarlangs de ondiepe berging geschikt is. Hierdoor gaat er geen extra circulatie verloren ín de berging. Door twee uitgangen te voorzien kunnen de spelers van de verschillende ploegen zeer vlot naar buiten. Lockers maken dubbel gebruik van de kleedkamers mogelijk.

Terwijl het gelijkvloers grotendeels gesloten is, is de cafetaria op de verdieping opengewerkt met ruim zicht op de velden. De structurele opbouw vloeit voort vanuit de zoektocht naar het optimum tussen beperken warmteverliezen, maximaliseren zonnewinsten, zichten en structurele logica. De maximale overspanning bedraagt minder dan 6m.

De materialisatie is robuust en budgetbewust opgevat. Samen met de groene helling onstaat een sober, doch fris en harmonieus geheel, dat betekenis geeft aan de clublokalen.