woonontwikkeling Gent

project:

bouwen van 26 woningen

bouwplaats:

Klipperstraat, Kraankindersstraat en Ham, Gent

bouwheer:

Thuispunt Gent

status:

opgeleverd

rol net architectuur:

architectuur en studie technische installaties

team:

studie stabiliteit: Sileghem & Parnters, epb: MijnEPB

aannemer:

Recon Bouw

foto’s:

jAu Fotografie

Het betreft vervangingsbouw van een fabriek in voormalig havengebied over de volledige lengte van de Kraankindersstraat tussen Ham en Klipperstraat door 26 sociale huurwoningen. De bouwenveloppe wordt opgeknipt in 3 volumes. Op beide uithoeken worden appartementsgebouwen voorzien die een accent op schaal van de context vormen. Er ontstaat een overgang van fijne residentiële korrel te Ham naar grootschalige omgeving aan de dokken. Op de lange zijde worden grondgebonden eengezinswoningen voorzien.

De materialisatie en geleding bieden voor elke aangrenzende situatie een passend antwoord, het gebouw knipoogt naar de wijk en haar geschiedenis. Tegelijk zorgen de horizontaal uitstekende gevel-elementen voor buitenruimte én vormen ze een mooie, robuuste oplossing voor brandoverslag en zonwering.

Het gebouw treedt in een serene maar karaktervolle dialoog met de omgeving. Het ontwerp van de gevels en de plint anticipeert op de toekomstige ontwikkeling van de ring tot verkeersluwe as en versterkt de levendigheid op het maaiveld.

 

Dankzij de welgemikte opdeling in drie compacte volumes ontstaan extra gevels en krijgt de straat lucht, licht en groen. Bouwkostbeheersing en beleving (licht, zicht, tuinen), gaan hand in hand. Er zijn beter bemeubelbare appartementen, meer daglichttoetreding en buitenruimte. Bomen in tuinen tussen de volumes, groendaken, afsluitingen/tuinkasten opgevat als bloembakken en stoeptuintjes verspreiden groen doorheen het project en de omgeving.

Door bel-étagewoningen bovenop de gelijkvloerse parking te stapelen zijn geen (dure) graafwerken nodig en ontstaan er ruimere en niet-ingesloten, bezonde daktuinen met meer privacy. De ingangen zitten verspreid, zodat een actieve plint ontstaat. Alle woonéénheden hebben een dubbele oriëntatie of zijn doorzon. Elk appartement heeft een ruim (dak)terras, daktuin of tuin.

Het project is aangesloten op het stadswarmtenet. De warmtewisselaar werd zichtbaar opgesteld als educatief element.

Het resultaat is een dens geschakeld, duurzaam en betaalbaar (sociaal) huisvestingsproject binnen grootstedelijke context, waar men lyrisch kan wegdromen, badend in zon en groen.

 

In de pers: