nieuwbouwwoning Olsene

project:

bouwen van eengezinswoning

bouwplaats:

Processiestraat, Olsene

datum:

2016

status:

uitvoering

Twee gestapelde bouwlagen vormen samen een elegant volume waarbinnen de verschillende ruimtes op natuurlijke wijze aan elkaar gekoppeld worden. Het gelijkvloers reikt diep in het langwerpige perceel, de open leefruimte komt midden in de tuin te liggen en geniet maximaal van de mooie tuin en de groene omgeving. De verdieping krijgt een bredere footprint waardoor een overdekte buitenruimte ontstaat. Circulatie, natte ruimten en bergruimte worden centraal geschakeld in de woning. Dankzij deze compacte schikking kunnen de technieken dicht bij elkaar worden geplaatst, hetgeen de installatiekost naar beneden haalt en een handig gebruik bevordert. Er gaat weinig plaats verloren aan circulatie en de beschikbare ruimte kan optimaal benut worden voor leefruimte, garage…

De logische planindeling komt niet alleen de bouwkost maar ook het gebruiksgemak ten goede. De woning is flexibel in te delen en kan meegroeien met haar bewoners. De woning staat levenslang  wonen op het gelijkvloers toe. De keuken wordt verbonden met de tuin, terwijl deze toch gedeeltelijk afgeschermd wordt van de leefruimte. Bovendien grenst de keuken aan een deel van de overdekte buitenruimte dat – gelegen op het westen of zuidwesten – steeds tot ‘s avonds laat rechtstreeks daglicht zal ontvangen.