jeugdlokaal Anzegem

project:

uitbreiding van een jeugdlokaal

bouwplaats:

Torrebosstraat, Anzegem

datum:

2015

status:

opgeleverd

fotograaf:

AV Photography

Het geheel van jeugdlokalen op de Torrebossite huisvest sinds jaar en dag verschillende jeugdbewegingen en barst stilaan uit zijn voegen, een uitbreiding drong zich op. Het ontwerp voorziet in een nieuwe uitbreiding aan de straatzijde over een enkele bouwlaag en blijft hiermee ondergeschikt aan het hoofdvolume.

Door een doordachte invulling van de raamopeningen, in parallelle ontwikkeling met de gevels, ontstaat er een flexibel indeelbaar lokaal. Invulwanden kunnen in het vooropgestelde gevelontwerp immers steeds aansluiten tegen een penant, zonder dat hierbij hoeken gemaakt dienen te worden in de invulwanden. Door handig gebruik te maken van de bestaande ingekorte lokalen, ontstaan er bergruimtes en/of circulatie die ingezet kunnen worden voor de (verschillende lokalen van de) uitbreiding. De twee weggenomen lokalen kunnen opnieuw voorzien worden door invulwanden te plaatsen.

Er wordt geopteerd voor een traditionele massiefbouw bestaande uit betonblokken voor zowel het binnenspouwblad als voor het gevelparement. Deze bouwmethode is budgetvriendelijk, snel uitvoerbaar en duurzaam. Voor de dakplaten worden welfsels voorzien die eenvoudig opgelegd kunnen worden op de draagconstructie. Het materiaalgebruik is zo opgevat dat de dragende en niet-dragende ruwbouwdelen in het zicht kunnen blijven, waardoor aanzienlijk bespaard kan worden op de binnenafwerking. Tevens verleent de in het zicht blijvende ruwbouw een zekere robuustheid die anticipeert op het intense gebruik.