sportlokalen Brugge

project:

bouwen van sportinfrastructuur

bouwplaats:

Gulden Kamer, Brugge

datum:

2017

status:

opgeleverd

fotograaf:

jAu fotografie

De Brugsche Rugby Club is een bloeiende vereniging die reeds jaren droomde van een eigen uitvalsbasis. In 2017 lanceerde de Club een bescheiden vraag naar praktische infrastructuur. Binnen het zeer beperkte budget werd gezocht om het programma vorm te geven als meer dan louter utilitair. Het gebouw werd opgevat als een thuis voor de Brugsche Rugbyclub, die hen een duidelijk gezicht en identiteit bezorgt. Het is een forum, een ontmoetingsplaats geworden waarbinnen de Club verder kan groeien en zich kan ontplooien.

 

Door vanuit een heldere structuur te ontwerpen, door slim om te gaan met materialen en middelen en door duurzaamheid op conceptueel niveau mee op te nemen, was het mogelijk om met een beperkt budget een betekenisvol en betaalbaar gebouw te bekomen met een sterke beleving en uitstraling, een tempel voor de Rugbyclub.

 

Een utilitaire rugby-tempel of een slimme loods? Volgt de vorm de functie of andersom? Er wordt geopteerd voor een eenvoudige materialisatie, met een beperkt materialenpallet en veel repetitie. Binnen de rationele opbouw, wordt een betaalbaar, doch rijk en harmonieus geheel bekomen.

 

De gang is organiserende as, ceremoniële spelerstunnel, isolerende mantel en ventilatiekanaal. Een gang op het gelijkvloers doorklieft het gebouw overlangs. De gang krijgt over de volledige lengte diepe robuuste kasten en lockers voor de opslag van spelmateriaal en persoonlijke spullen. Met een minimum aan bijkomende oppervlakte kan een maximum aan materiaal op een ordelijke wijze gestockeerd worden. Dankzij de lockers kunnen de kleedruimtes door meerdere groepen alternerend gebruikt worden. Verscholen onder de talud wordt een diepe, lage buitenkast gemaakt op maat van de scrum machine. Een grote en logge, maar kostbare totem die zijn plaats verdient in het gebouw.

 

De constructie is de afwerking. De tribune is de trappenhal, maar ook de Akropolis, de inkom en de trainingsheuvel. De luifel is structurele zonwering, prostylon, overdekte buitenruimte en voorportaal. De kwaliteiten en mogelijkheden van elk aangewend materiaal, van elke gerealiseerde vierkante meter worden maximaal benut.

 

In de pers: