vierkantshoeve Kuurne

project:

vierkantshoeve wordt woning

bouwplaats:

Kuurne

datum:

2017

status:

opgeleverd

fotografie:

AVS

Een historische vierkantshoeve te Kuurne had doorheen de jaren al heel wat ingrepen ondergaan. Vertrekpunt bij de studie was het behoud van wat waardevol was: de goed bewaarde schuur en de schikking van de volumes. In tegenstelling tot de originele vierkantshoeve werd bij de herbouw gekozen om de woning van plaats te wisselen met het bijgebouw. Hierdoor bleef niet alleen het visuele karakter van de vierkantshoeve bewaard, maar kreeg de woning ook een driezijdige oriëntatie. (oost, zuid en west) Dit laat een maximale daglichttoetreding toe en zorgt voor een variatie aan zichten op de omgeving. Het bijgebouw, met zijn gesloten karakter, en de boomgaard op de buitenhoek van het perceel zorgen voor een privacy- en geluidsbuffer. De binnentuin vindt als oase van rust en geborgenheid aansluiting op de opengewerkte westgevel van de woning.

 

Aan de oost- en zuidzijde strekt het zicht zich over de open, lager gelegen, weides. Deze reliëfverschillen zijn een stille getuige van de ontginning van klei voor het maken van gevelstenen in veldovens. De materialisatie van de nieuwe gebouwen zijn een subtiele verwijzing naar de geschiedenis van deze locatie.

 

Het materialenpallet is bewust beperkt gehouden en de gevelstenen en dakpannen zijn in kleur afgestemd op elkaar. Samen met de afwerking in koperen en zwartgelakte profielen zorgt een ver uitgewerkte detaillering voor een sober, robuust en welomlijnd volume.

 

De woning is uitgelijnd op een strakke en ritmische structuur die een eenvoudige opbouw toelaat. Dit resulteert in een compact, economisch en ecologisch concept. Op het gelijkvloers ontstaat een open geheel van deelruimtes die met geïntegreerd meubilair van elkaar onderscheiden wordt. De structuur is door middel van de ritmische raamopeningen duidelijk voelbaar in de woning. De circulatie wordt georganiseerd rond de centrale open spiraaltrap, die toegang geeft tot de verdieping, en het overdekte terras, die toegang geeft tot het binnenplein.

 

Op de verdieping bepaalt het ritme van de structuur de logische opdeling van het plan. In de kamers wordt de ruimte efficiënt benut door het gebruik van mezzanines. Langs de nachthal wordt berging en dressing voorzien zodat ook hier de onderdakse ruimtes maximaal in gezet worden als bruikbare ruimte.

 

De integratie van technieken is mee uitgewerkt met de detaillering van de woning. Zo zijn er op het dakvlak geen dakdoorvoeren terug te vinden wat bijdraagt tot een helder leesbaar volume. Aangedreven door een grond-water warmtepomp met zonnepanelen wordt deze woning op een duurzame manier verwarmd. De bijkomende passieve koeling biedt, samen met het gebruik van de ingebouwde zonnewering, in de zomer de nodige hittebestendigheid zonder dat afbreuk gedaan wordt aan de architecturale kwaliteiten van het project. Een waterdoorlatende verharding en een doorgedreven waterrecuperatie maken het project verder water robuust voor de toekomst.

 

In de pers: